Skip to content

5 -DAAGSE CAMJOCURSUS

De camjocursus is een ‘crash-course’ van 5 aaneengesloten dagen waarin je alle basistools leert die een camjo nodig heeft. Camjocursus.nl wil de cursisten zoveel mogelijk alles zelf laten doen en ervaren. Juist door zelf te ervaren wat wel en niet werkt, leer je meer en blijft de kennis beter bij. Dit betekent heel concreet dat de cursist, naast theorie, elke dag bezig is met filmen en met het verbeelden van een verhaal. Op het einde van de cursus ben je in staat om technisch een goed item te filmen en te monteren met het programma Final Cut Pro.

De inhoud van de cursus kan aangepast worden naar gelang jouw specifieke wensen, maar op hoofdlijnen ziet de cursus er als volgt uit:

Dag 1 Basistechnieken; beeld en geluid

IMG_0022

Aan het begin van de cursus gaan we in op het “waarom” van de camjo. Wat zijn de voordelen van een camjo en hoe zet je de camjo zo in dat het een meerwaarde oplevert? Daarna gaan we door naar de camera; welke knopjes zitten er allemaal op een camera, hoe werken ze, wanneer gebruik je ze? Hoe stel je scherp, hoe zorg je voor de juiste belichting, hoe werkt de gain en de iris en wat is de juiste witbalans? Kortom, hoe zorg je technisch gezien voor mooi beeld.

Daarna komt het geluid aan bod. Geluid is een belangrijk onderdeel in een film, dit wordt heel vaak onderschat. We laten je zien hoe je met een richtmicrofoon en een draadloos zendersetje werkt, je leert wanneer je welke microfoon gebruikt en hoe je het geluid technisch inregelt op je camera.

Na dit blok ’theorie’ zul je ter plekke oefenen met je eigen camera of apparatuur van ons. Je oefent met de camera door een korte video te maken. Natuurlijk begeleiden beide docenten je daarbij en is er tijd om al je vragen te stellen. Samenvattend, op dag 1 wordt al direct een stevige basis gelegd; je krijgt zowel de tools voor beeld als voor geluid aangereikt!

Dag 2 Het beeldverhaal

Op deze tweede dag gaan we dieper in op hoe je een videofilm maakt. In het wilde weg filmen, levert geen goed filmpje op. Wie kent niet die veel te lange, saaie vakantievideo waar je bijna zeeziek van wordt? Je wil natuurlijk een video maken die visueel aantrekkelijk is, spannend is, en vooral kijkers trekt. Niet alleen gaan we verder met de techniek van de camera, we leggen je ook uit hoe je een verhaal in beeld opbouwt. Welke shots maak je wel, welke juist niet en waarom? Je leert welke kadreringen en composities er zijn en hoe je afwisselende ‘plaatjes’ maakt door middel van ‘decoupage’. We maken een storyboard, een soort script, die je vervolgens ook zelf gaat filmen. Je ontdekt al doende wat de kracht van een storyboard is, wat een film een goede film maakt en wat juist niet goed werkt. Bovendien kun je deze dag nogmaals uitgebreid oefenen met de technische aspecten van de camera.

Dag 3 Interviewen

IMG_0031Nu je de camera en haar mogelijkheden kent en een beeldverhaal kan maken, zetten we de puntjes op de i. Als camjo moet je regelmatig interviews draaien. Hoe doe je dat nu in je eentje, als je zowel de camera moet bedienen en tegelijkertijd je vragen moet stellen? Bovendien is je gast waarschijnlijk zenuwachtig. Soms moet je erg snel werken omdat de gast maar beperkt tijd heeft. Dan moet je je aandacht goed kunnen verdelen en je vooral geen zorgen hoeven maken over je apparatuur en of je de camera wel goed op- en ingesteld hebt. We leren je hoe je een mooie interviewsetting maakt; hoe plaats je je camera, waar zit je gast, welke kadrering maak je en hoe werk je met geluid.

Als je deze technische basis onder de knie hebt, werk je veel meer vanuit rust, waardoor je uiteindelijk kunt focussen op de inhoud van jouw interview. Je gaat vandaag ook daadwerkelijk een interview filmen, natuurlijk geheel op de camjo-manier, zodat je direct het geleerde kunt toepassen.

Dag 4 Montage en filmen

Vandaag is het zover; we gaan monteren! Final Cut Pro is een zeer uitgebreid montageprogramma, maar het maken van een basismontage is in korte tijd te leren. We behandelen o.a. de volgende onderdelen: begin instellingen, inladen van het videomateriaal, materiaal op de tijdlijn zetten, knippen van shots, beeldovergangen, geluidsovergangen, werken met foto’s en muziek, beeld- en geluidbewerkingen met effecten en exporteren. Na de lunch, bundel je al het geleerde van voorgaande dagen en film je, aan de hand van je storyboard, een korte film.

IMG_0594Dag 5 Montage en eindfilm

Gisteren heb je de basistechnieken van de montage geleerd en een korte film opgenomen. Deze korte film ga je vandaag monteren tot een eindproduct. Zo heb je gedurende deze laatste cursusdag alle tijd om praktisch aan de slag te gaan met het montageprogramma.

Zo heb je na een week cursus je eerste eigen film gemaakt, helemaal camjo-stijl!


1-DAAGSE SNELCURSUS “CAMERATECHNIEK”

Inhoud

Tijdens deze dag leren we je een professionele filmcamera te bedienen. Hoe zorg je voor scherpe beelden, wat doe je als er te weinig licht is, wanneer gebruik je de gain of het ND-filter, wat is witbalans en hoe pas je die toe, wat houdt de sluitertijd precies in, wat is zebra en waarvoor is de peaking bedoeld? Op al deze vragen krijg je antwoorden, we behandelen alles stap voor stap.

Geluid is ook een belangrijk onderdeel in een film. We laten je zien hoe je met een richtmicrofoon en een draadloos zendersetje werkt, je leert wanneer je welke microfoon gebruikt en hoe je het geluid technisch inregelt op je camera. Na alle theorie ga je het geleerde meteen in de praktijk brengen door middel van praktijkoefeningen. Zo kun je direct alles toepassen en uitproberen. Aan het einde evalueren we alle beelden zodat je weet wat goed gaat en waar je nog aan moet werken. Tenslotte gaan we in op moeilijkheden en vragen die er nog zijn.

Na deze cursusdag weet je hoe je goed uitziende filmbeelden maakt en ken je de basistechnieken van de camera. Je hebt controle over de camera en gaat met vertrouwen op pad naar jouw filmklussen!

Voor wie?

IMG_0761Voor iedereen! Deze snelcursus is geschikt voor jou als beginner maar ook als je al wel eens gefilmd hebt en beter wil leren hoe de camera werkt. Heb je in het verleden onze 5-daagse camjocursus gevolgd dan kun je met deze dag je kennis opfrissen.

Meerwaarde van deze cursus?

Het wordt een gezellige dag waarbij je ervaringen kunt uitwisselen met mede-filmmakers (in spé). Verder krijg je les van twee ervaren filmmakers die naast het lesgeven ook in de filmpraktijk werkzaam zijn. Dat betekent veel individuele aandacht en echt praktische tips. Wij zijn van niet teveel kletsen maar vooral van leren door zelf te doen. En last but not least, we zitten op een sfeervolle toplocatie, direct aan het Vondelpark in Amsterdam.

Back To Top